Češi a Němci v práci - plánování

ČeŠI a NěmcI V PRáCI - plánování

V mnoha ohledech jsme si s Němci podobnější, než si myslíme. Máme společnou historii, obýváme stejný středoevropský prostor, pijeme rádi pivo, tančíme polku a milujeme pálenky z ovoce všeho druhu. Přístup k práci obou národů se však liší. V čem nejvíc?

Přečtěte si Češi a Němci v práci - improvizace

Německý sklon plánovat

Rozdílů je v přístupu k práci Němců a Čechů je více. Nejvíc nedorozumění vzniká ve chvíli, kdy se střetá německý plán s českou improvizací.

Pro německou firemní kulturu je klíčové slovo „PLÁN" . Němci jsou hnáni zásadou, která říká: „V čemkoliv, co děláš, dosáhni nejlepšího možného výsledku". Nic menšího než „nejlepší možný výsledek" se nepřijímá a platí to na všech stupních a pozicích ve firemní hierarchii. Uklízečkou počínaje až po top management. Tímto principem je současně nastavena laťka požadavku na trvalé dosahování nejvyšší kvality a měřítko hodnocení každého zaměstnance.

Vše dostat do návodů, postupů, checklistů a grafů

Aby naplnili tuto filosofii „nejlepšího možného výsledku", věnují Němci spoustu času přípravě, analýzám, plánování, posuzování, zvažování a rozhodování. Protože jsou navíc systematičtí, vše se promítá do ohromného množství podkladů, které v pracovním procesu produkují - seznamy, checklisty, grafy, návody, popisy postupů, harmonogramy, plány realizace apod. Má to logiku, neboť „nejlepší možný výsledek" nevznikne souhrou náhod, natož improvizací, na kterou my Češi nedáme dopustit.

Všechna ta příprava stojí Němce spoustu času. Nechtějí (z jejich pohledu nesmí!) nic podcenit a tak někdy trvá dlouho než to všechno pečlivě vydiskutují. V Česku nad těmi nekonečnými a opakujícími se meetingy kroutíme hlavou. Jakmile ale jednoho dne padne na německé straně rozhodnutí, jdou za ním jako jeden muž s pověstnou německou buldočí zarputilostí. To se pak zase nestačíme divit, že to teď má odsýpat. Jak komentoval jeden technolog v česko-německé firmě: „Tak oni to celou dobu nejsou schopni rozhodnout a teď to má být hned."

Další článek na téma česko-německé komunikace:

Češi a Němci - nakládání s časem

Tématu česko-německé komunikace se věnuji na kurzu:

Školení Český a německý styl komunikace a řízení ve firemní praxi

nebo

školení Český a rakouský styl komunikace a řízení ve firemní praxi


Dušan Jílek, lektor, konzultant

INFORMACE

  • Autor:

    Ing. Dušan Jílek
  • Publikováno:

    27.1.2016
  • Název:

    Češi a Němci v práci - plánování
  • Shlédnuto:

    1306

© Všechna práva vyhrazena Dušan Jílek

Icons made by Freepik from www.flaticon.com