Sebeorganizace při práci z domu

Sebeorganizace při práci z domu

Podívejme se spolu některé aspekty práce z domu. Dnešní téma se týká toho, jak si dokážete práci doma zorganizovat. V následujících odstavcích najdete 3 tipy, které vyplývají z dlouhodobé zkušenosti řady lidí jako nejlepší praxe.

 

Naplánujte si den

Bez plánu děláte celý den a večer máte pocit, že jste „nic nestihli“. Proto je vhodné si ráno zapsat 2 nebo 3 prioritní úkoly nebo činnosti, kterým se rozhodně budete věnovat a dokončíte je.

Snažte se uspořádat činnosti během dne do určitých bloků. Dopoledne to může být zpracování došlých e-mailů a provedení jednoho či dvou konkrétních úkolů na konkrétních projektech. Dopoledne bývá vhodné pro práci, u které potřebujete přemýšlet.

Odpoledne můžete začít přečtením a odpovídáním na emaily z dopoledne. Snažte se dodělat ty úkoly, které jste si stanovili jako úkol dne. Postupně přichází únava a je vhodné například vyřídit různé telefonáty s kolegy. Logicky to „uspává“. Hovor s druhými, diskuze o postupech nebo řešení operativních záležitostí vás nenechá „usínat“. Naopak přinese trochu energie do zbytku pracovního dne.

Nakonec si odškrtněte ze seznamu, co jste zvládli a můžete uzavřít den.

 

Stanovte si časové mantinely práce od - do

"Když dělám doma, nedokážu skončit", slýchívím často od účasntíků svých školení.

Dodržujte pokud možno stejnou pracovní dobu jako v kanceláři. Například od 8:00 do 16:30. Abyste si opravdu uvědommili, že chcete skončit, nastavte si budík například na uvedenou půl pátou. Po jeho zazvonění bude nejvyšší čas zakončit práci. Stejně byste to udělali, kdybyste byli v kanceláři.

 

 

Provádějte zahajovací a ukončovací rituál

Aby byl začátek i konec pracovního výkonu ještě více zjevný, je dobré si vytvořit vlastní zahajovací a ukončovací rituál.

Pro zahájení práce si uvaříte kávu nebo čaj. Nebo se přesunete z kuchyně od snídaně do vašeho pracovního kouta nebo k pracovnímu stolu. Pokud přecházíte do samostatné pracovny, třeba i o patro výš či níž, je přechod do pracovního módu o to více jasnější.

Na konci pracovní doby vypněte počítač a jděte se projít ven. Třeba jen na 15 minut. Můžete při tom udělat něco užitečného - vynesete odpadky nebo skočíte nakoupit. Nebo uděláte něco prospěšného a příjemného zároveň - vyvenčíte pejska. Vracíte se domů a je to stejné, jako byste se vraceli z práce. Věšíte kabát na věšák, odkládáte klíče. Je jasné, že jste z práce zpátky doma.

 

K tématu sebeorganizace a efektivního zvládání času doporučuji svou knihu „Jak to mám všechno stihnout“.

K dostání na KOSMAS.CZ

Rád pro vás připravím firemní trénink na téma „Jak efektivně pracovat na home office“.

Dušan Jílek, lektor

 

INFORMACE

  • Autor:

    Ing. Dušan Jílek
  • Publikováno:

    25.10.2022
  • Název:

    Sebeorganizace při práci z domu
  • Shlédnuto:

    654

© Všechna práva vyhrazena Dušan Jílek

Icons made by Freepik from www.flaticon.com