Proč multitasking nefunguje

Proč multitasking nefunguje

Počítače zvládnou zpracovávat několik úkonů v jednom okamžiku. Lidský mozek se však dokáže spolehlivě koncentrovat pouze na jednu věc.

Následky skákání od jednoho k druhému

Pokud tedy děláme více věcí najednou, naše mysl neustále přepíná koncentraci z jedné věci na druhou.

Co to má za následek:

1. Čas potřebný ke splnění úkolu roste

2. Kvalita plnění úkolu klesá

3. Úroveň stresu roste

Na vysvětlenou:

Ano, můžeme provádět rutinní činnosti bez „soustředěné pozornosti“. Tak například řídíte auto a zároveň jste schopni vést konverzaci se spolujezdcem, nebo dokonce za jízdy telefonovat (prosím vždy jen s hands free!). Jízda autem – zejména pokud jedete známou trasou – je pro vás rutinní, podvědomá záležitost. Proto můžete svou soustředěnou pozornost „věnovat“ telefonickému hovoru nebo konverzaci se spolujezdcem.

ALE! Zde rozhodně platí, že kvalita plnění úkolu - řízení automobilu - klesá, neboť pokud za jízdy telefonujete, riziko nehody se tímto vaším „multitaskingem“ mimořádně zvyšuje.

Multitasking není řešení na zvládání většího množství úkolů.

Co je vlastně multitasking?

Je to jen neustálé „přeskakování“ od jedné záležitosti k druhé. Vezměme si příklad jedné typické situace z firemní praxe. Sestavujete rozpočet v tabulce Excelu na příští rok. Jste plně soustředěný na přemýšlení o prioritách a plánech. V hlavě promýšlíte varianty vývoje.

Někdo zaklepe na dveře. Do kanceláře nakoukne váš kolega. Vy v tu chvíli do krátkodobé paměti ukládáte svou poslední myšlenku a koncept, jak jste o rozpočtu na příští rok uvažoval. Přesměrujete pozornost na kolegu.

„Ahoj, co potřebuješ?“

Kolega se ptá, jestli jdete na oběd. Nejdete, Ptá se vás, jestli nechcete něco přinést? Ok. Říká vám, co je k obědu, a vy chvíli přemýšlíte o tom, co si dáte. Děkujete mu, on odchází.

Do krátkodobé paměti ukládáte informaci o tom, že asi za 30 minut budete jíst oběd, který vám kolega přinese, a informaci o tom, jaké jídlo to bude. Znovu se podíváte na obrazovku a z krátkodobé paměti „načítáte“ do vědomé pozornosti myšlenky k rozpracované tabulce. Pár vteřin se rozpomínáte. Váš mozek jede naplno. Snad jste žádnou myšlenku „nezapomněl“.

Celá tato situace trvala možná 30 vteřin. Šlo o soustředění pozornosti, přepínání pozornosti, posuzování variant (obědové menu), rozhodování, ukládání a načítání informací z a do paměti. Pro mozek to bylo nesmírně energeticky náročné. Není to multitasking! Je to jen rychlé přeskakování od jednoho k druhému.

A za chvíli vám pípne notifikace příchozí zprávy do firemního chatu. Jestli odvrátíte pozornost od rozpočtu v Excelu a chat si rozkliknete, abyste si vzkaz pžečetl, tak se to celé jen znovu zopakuje. Nedivte se, že večer budete unaveni.

Řešení spočívá v pravidelném plánování priorit

Jedinou cestou zvládání velkého množství úkolů je pravidelně, denně, si stanovovat priority a zaměřit se na jejich splnění. Vhodnou metodou pro stanovování priorit je Eisenhowerův princip, o kterém jsme už na našem blogu psali dříve.

 

K tomuto tématu doporučuji svou knihu "Jak to mám všechno stihnout".

K dostání na KOSMAS.CZ

Rád pro vás připravím školení na téma time managementu, například:

Zvládání priorit a úkolů

Dušan Jílek, lektor

 

INFORMACE

  • Autor:

    Ing. Dušan Jílek
  • Publikováno:

    9.4.2022
  • Název:

    Proč multitasking nefunguje
  • Shlédnuto:

    736

© Všechna práva vyhrazena Dušan Jílek

Icons made by Freepik from www.flaticon.com