Když vedete starší nebo zkušenější kolegy

Když vedete starší nebo zkušenější kolegy

 

Pokud se stanete vedoucím, je velmi pravděpodobné, že povedete pracovníky, kteří jsou věkově mnohem starší než vy (jako vaši rodiče či prarodiče). Stejně pravděpodobné je, že někteří z vedených kolegů budou po odborné stránce mnohem zkušenější než vy, vedoucí. Jak na ně?

Věkově starším prokažte úctu

Pokud jste vedoucí a máte v týmu pracovníky, kteří jsou věkově mnohem starší než vy, možná jste zaslechli podobné věty:

 Až tu budeš tak dlouho jako já….“

„Já tohle dělám už 20 let….“

S tím, že jste „mladý“ se nedá nic dělat. To si jen užívejte, než vám bude o 20 let víc než dnes.

Co může vedoucí v tomto případě dělat?

Prokažte věkově starším kolegům úctu. To v dnešní době znamená třeba to, že budete dodržovat pravidla společenského chování – budete je zdravit.

Divili byste se, jak velmi vadí starším osobám, když je dvacátníci nebo třicátníci neumí na chodbě, v hale nebo v šatně pozdravit. „Dobrý den“ a „Nashledanou“ udělá divy.

 

Požádejte je, nenařizujte jim

Pokud jako vedoucí zadáváte úkoly osobám, které jsou výrazně starší než vy, nenařizujte, ale požádejte:

„Pane Novotný, mohl byste se (prosím) podívat na to, proč ta mašina nemá ty potřebné otáčky?“

Je to mnohem lepší než „Pane Novotný, máte teď hned za úkol dát do pořádku tu mašinu. A přijďte mi nahlásit, až to budete mít hotové." Zdvořilostí nemůžete (u slušných lidí) nic zkazit.

 

Oceňte je

Věkově starší kolegové mohou mít leckdy pocit, že již nejsou pro firmu tak přínosní. Subjektivně cítí, že jsou pomalejší než bývali při plnění úkolů dříve. Svět kolem se mění. Všude počítače, displeje, aplikace.... Řada překotně přicházejících novinek a změn jim nemusí dávat smysl. Nerozumí jim, podvědomě je odmítají. To poslední, co chtějí zažít, je pocit, že už ani v práci nejsou užiteční.

Ukažte, že jejich zkušenost, získaná během let, je pro tým a plnění vašich úkolů přínosná.

Věkově starší kolegové leccos v práci zažili, museli překonat různé překážky, získali nadhled. To se nedá naučit ani vyčíst z internetu. To si musíte odžít. To jsou jejich kvality, které můžete ocenit.

 

Co ty o tom můžeš vědět?

Někdy ve vašem týmu ani nemusí jít o věkový rozdíl, který by byl problémový. Může jít o to, že povedete pracovníky, kteří mají velké odborné znalosti, kterými vás převyšují.Když je váš pracovní tým odborně zkušený, více než vy, pak nezbytně musíte dát na jejich zkušenost a musíte jako manažer na ní stavět.

Pokud se dostanete do situací, kde hledáte postup nebo řešení, které není jasně dané, aktivně se zkušených ptejte. Zapojujte je do hledání řešení. Vaše typická věta bude: „Co navrhujete?“ Dejte jim prostor, aby řekli svůj názor. Ti, kdo mají hodně zkušeností, to ocení.

Pokud se vám nezdá, že zkušení kolegové vybrali nejlepší řešení, neváhejte se ptát dále:

„Proč bychom měli postupovat zrovna takto? Jak nám pomůže toto řešení?“

Slušně, s úctou ke zkušenosti, ale přesto je „vyzývejte“ ke  zdůvodnění (challengujte je, jak se moderně říká). Aby dokázali svoje nápady a přístupy věrohodně a odborně vysvětlit. Ať vidíte, nemluví-li z nich jen rutina, kterou si chtějí usnadnit život. Vaše typické otázky budou:

„Proč je zrovna toto teď ten nejlepší postup?“ „V čem konkrétně je tahle varianta výhodnější (oproti jinému postupu)?“

Když zkušenější kolegové vysvětlí a obhájí svůj zkušeností prověřený postup,skvěle. Něco se přiučíte a navíc máte jistotu nejlepší možné cesty.

Pokud jako vysvětlení zazní věty „Takhle se to dělalo vždycky“ nebo „Takhle jsme to zvyklí dělat“, zpozorněte. To bývá jasné znamení rutinérského přístupu. V tom případě budete muset i zkušenějším kolegům vysvětlit, že věci a postupy v životě se mění a tzv. „staré a osvědčené“ už neplatí. A budou postupovat jinak – tak, jak jim řeknete.

 

I bez odborných zkušeností jste přínosem

Nezapomeňte na fakt, že i když nemáte jako vedoucí ještě dost odborných zkušeností, máte jednu obrovskou výhodu. Takovou, kterou ti zkušení kolegové už nikdy nebudou mít.

Nejste totiž zatíženi "rutinním" uvažováním. Nemáte zúžený pohled. Můžete nahlížet na situace jinak, než právě ti hodně zkušení kolegové. Můžete přinést neobvyklé pohledy a neotřelé nápady. V praxi tedy ideálně hledejte symbiózu zralé zkušenosti a nových neobvyklých pohledů. 

 

Pokud jako vedoucí hledáte inspiraci pro práci s týmem, můžete ji najít v knize Manažer jako druhé řemeslo. Můžete si ji koupit například na webu KOSMASu.

Obálka_Manažer jako druhé řemeslo_přední.PNG

Přejít na eshop KOSMAS 

Hodně úspěch při vedení týmu 

přeje Dušan Jílek, lektor

 

INFORMACE

  • Autor:

    Ing. Dušan Jílek
  • Publikováno:

    6.2.2022
  • Název:

    Když vedete starší nebo zkušenější kolegy
  • Shlédnuto:

    827

© Všechna práva vyhrazena Dušan Jílek

Icons made by Freepik from www.flaticon.com