Jak optimalizovat domácí pracoviště na home office

 

Jak optimalizovat domácí pracoviště na home office

Home office se stal běžnou formou práce. Co dělat, abyste z domu fungovali? Podívejme se spolu na některé aspekty práce z domu. Začneme tím, jak jste pro práci doma zařízeni.

 

Zařízení domácího pracoviště

Hlavní covidový náraz v podobě lockdownů už je dlouho za námi. Všichni, kdo museli bez přípravy začít vykonávat práci z domu, se tomu jistě co nejlépe přizpůsobili. 

Práce z domu, která byla před lety brána jako benefit, se po odeznění pandemie stala v řadě firem běžným standardem. Pracovníci mají pracovní týden rozdělený na dny, kdy pracují v kanceláři, a na dny, kdy pracují z domu, tzv. mají "home office". Nabízím několik poznatků z praxe, které se ukazují jako nejlepší přístup k práci z domu. V následujících odstavcích se budeme zabývat místem, kde doma pracujete.

 

Oddělené pracovní místo v rámci domácnosti

Kde doma pracujete? Ideální stav: máte vlastní pracovnu. Tedy oddělenou místnost s denním světlem, kde se můžete zavřít. V rodinách, kde jsou malé děti je vítaným „fíglem“, když se ten rodič, co nehlídá, ale pracuje, dokonce v pracovně zamkne. Malé ale už chodící děti vás rozhodně budou chtít navštívit. Jen proti jejich bouchání na vaše zamčené dveře ještě nemám recept?

Dobrá verze domácího pracovního místa je alespoň pracovní kout se stolem a židlí, které slouží opravdu jen k práci. Dlouhodobě nefunguje používání kuchyňského stolu a kuchyňské židle.

Pokud máte malý byt a ještě ho sdílíte s dalšími rodinnými příslušníky, hledejte jakékoliv možnosti pro fungování. Například se s partnerem domluvte tak, abyste aspoň část dne měli pro práci klid. Jeden rodič jde s miminkem na procházku. A v této době vyřizujete ty činnosti, při kterých bezpodmínečně potřebujete být nerušeni.

 

Dobrý pracovní stůl a židle

Pořiďte si domů opravdovou kancelářskou židli. Takovou, na které pohodlně můžete sedět celý den. Jak už jsme říkali, kuchyňská židle není dlouhodobé řešení. (Jen si to zkuste představit, jak by to vypadalo dotažené ad absurdum - kdybyste seděli na kuchyňských židlích i v kanceláři. Úsměvné, že?)

 

Vyladit světlo na domácím pracovišti

Nejlepší je denní světlo, tedy stůl u okna. Pokud musíte svítit umělým světlem, doporučuji pořídit lampu s možností regulace „teploty“ světla. Abyste měli k práci dobré světelné podmínky. Určitě takové, které vám vyhovují.

 

Velký monitor nebo Dva monitory

Pokud jste zvyklí v kanceláři na větší obrazovku a doma pracujete na notebooku, bude se vám při práci doma z menší notebookovské obrazovky hůř číst, a tedy hůř pracovat. Řešením je pořídit si domů dodatečný velký monitor, který si k notebooku připojíte. Investice do jedné obrazovky navíc není závratná částka. Možná má vaše IT někde skladem i nějaký starší kousek. Někteří lidé navíc i běžně dva monitory pro práci potřebují.

 

Rád pro vás připravím firemní trénink na téma „Optimalizace práce na home office“.

 

Dušan Jílek, lektor

 

INFORMACE

  • Autor:

    Ing. Dušan Jílek
  • Publikováno:

    23.9.2022
  • Název:

    Jak optimalizovat domácí pracoviště na home office
  • Shlédnuto:

    546

© Všechna práva vyhrazena Dušan Jílek

Icons made by Freepik from www.flaticon.com